התלמוד שנשאר עד היום
אין ספק שיש היום ספרי קודש רבים מאד בתוך היהדות. יש את התנ"ך, המשנה, התוספתא, שולחן ערוך, ועוד חיבורים שונים ורבים מאד. אולם היום טקסט הלימוד המרכזי ביהדות היה ונותר התלמוד, בדגש על התלמוד הבבלי (קרי – הגמרא). אבל למה דווקא התלמוד, ולמה דווקא התלמוד הבבלי? האם לא ראוי שחיבורים אחרים יעמדו במרכז הלימוד? ולמה לא תלמוד ירושלמי? למה דווקא יהדות בבל חיברה את התלמוד שנפוץ בעלם כולו, ולא קהילות אחרות כמו יהדות מרוקו או יהדות אתיופיה?
כפי שתבינו מיד, זה ממש לא מקרה שכל יהודי היום מכיר את המונח התלמודי, וזה לא מקרה שתלמידי חכמים עד היום דורשים בתלמוד, אפילו שיש קודקסים הלכתיים חדשים יותר, שמתאימים יותר לחיי היום יום. בשלב זה, פורטל יהדות יחזיר אתכם למקום שבו הכל התחיל – אי שם במאה החמישית לספירה.
יהדות עשתה עדכון למשנה
במובן מסוים, התלמוד הוא סוג של עדכון של המשנה. המשנה היא הבסיס ההלכתי עבור היהדות, אך לאחר 200 שנה, כמובן שדברים השתנו. המציאות שבה כל יהודי חי השתנתה מאוד, וזאת על רקע הפיצול בין קהילת יהודי בבל לבין קהילת יהודי א"י. כך בשתי הקהילות התחברו תלמודים שונים, בהתאם למציאות שבה פעלו. בגלל זה אגב, בכל אחד מהתלמודים מה שעומד במרכז היא המשנה – ולאחר מכן בא לימוד, פלפול ומדרשים על בסיס אותן משניות.
אז למה התלמוד הבבלי הפך להיות זה שמדברים עליו בתוך פורטל יהדות, ולא התלמוד הירושלמי? חשוב להבין שאורכו של התלמוד הירושלמי הוא בערך שליש מהתלמוד הבבלי (אם כי גם זה אורך מרשים מאד). למה זה קרה? כי התלמוד הירושלמי נכתב על רקע רדיפות של יהודי א"י ע"י השלטון הרומי-ביזנטי-נוצרי. לעומת זאת, יהודי בבל נהנו משקט יחסי ומשגשוג תרבותי, כלכלי ורוחני – דבר שאפשר את יצירת הקודקס ההלכתי העצום הנ"ל. התלמוד עצמו מחולק כמו המשנה לשישה סדרים, בהתאם לסדר המשנאי. למעשה, היום כאשר מדברים על ש"ס, הכוונה היא לא לששת הסדרים של המשנה – כי אם לששת הסדרים של התלמוד. כך התלמוד למעשה עלה על המשנה, וכיום לומדים אותו בעיקר בישיבות.
פורטל יהדות מוסיף לכם מידע על התלמוד
נכון להיום, בתוך התלמוד יש גם תוספות שונות, מעבר לחלק עצמו של הפירוש וההתפלפלות. המהדורה הנפוצה ביותר של התלמוד היא מהדורת דפוס וילנה, אשר כוללת בתוכה מספר מרכיבים מרכזיים. המרכיב הראשון הוא פירוש רש"י לתלמוד – זהו פירוש מובן יחסית, הכתוב בשפה פשוטה, המפרש חלקים שונים בתוך התלמוד. קיימות גם התוספות לתלמוד – אלו הם תוספות בעיקר של יהדות אשכנז. קיימות עוד תוספות שונות המופיעות בתוך התלמוד שראוי שכל יהודי יכיר – כמו לדוגמה תוספות המפנות לחלקים אחרים בתלמוד שכבר דנים בסוגיה ספציפית, או הפנייה לחלקים אחרים בספרות היהודית, כולל המקרא וספרות הלכתית נוספת, אשר דנים בסוגיה.