איך משנה תורה השפיעה על כל יהודי ויהודי?
אתם אולי לא יודעים זאת, אבל בתוך היהדות יש כמה ספרים, אשר השפיעו בצורה משמעותית מאוד על החיים של כל אחד ואחת מכם. רוב היהודים מכירים חיבורים שונים ביהדות כמו לדוגמה המשנה או התלמוד. גם קהילות רבות כמו יהדות בבל או יהדות אתיופיה מכירות חיבורים אלו. אולם מה באשר לחיבור המפורסם משנה תורה?
חיבור זה אמנם קצת פחות מפורסם, ופחות מוכר לכל יהודי חילוני – אבל זה ממש לא מוריד מהחשיבות שלו! כאן בתוך פורטל יהדות, תוכלו לקרוא מידע חשוב מאד.
משנה תורה הוא חיבור של הרמב"ם ומדובר ממש על מפעל חייו החשוב ביותר. החיבור עצמו נכתב לאורך המאה ה- 12 ותפקידו הוא אחד ויחיד – להוות את קודקס החוקים העיקרי והגדול ביותר, שיחליף את הקודקסים האחרים (קרי, בעיקר את התלמוד). אולם העבודה שהרמב"ם עשה, מעבר לחשיבות ההלכתית שלה, היא עבודה מדהימה בכל קנה מידה באשר הוא.
הרמב"ם התייחס לכל חיבורי יהדות הרלוונטיים
חשוב להבין, שעבודתו של הרמב"ם שינתה לחלוטין את הסדר שהיה מקובל עד אז. הרמב"ם לא נצמד לסדר של המשניות, אלא יצר סדר חדש משלו, אך במקביל לא התעלם מאף חלק של ספרי קודש שנמצאים ביהדות. למעשה, אם יש חיבור שנמצא בתוך יהדות רבנית – סביר להניח שהרמב"ם השתמש בו. בחיבורו משנה תורה הרמב"ם השתמש בתנ"ך, במשנה, בתוספתא, בתלמוד ובמדרשי ההלכה השונים.
נקודה חשובה מאד לציון עבור משנה תורה, היא שזהו אחד מהחיבורים היחידים שהרמב"ם חיבר בעברית ולא בערבית. העברית של הרמב"ם היא עברית משנאית פשוטה להבנה גם היום. הדבר מראה על כך שהרמב"ם ייעד את משנה תורה להיות ספר של תלמידי חכמים – ולכן הוא נכתב בעברית ולא בערבית. אגב, תוספת חשובה אשר פורטל יהדות יכול לתרום לכם: גם מורה נבוכים, ספר הפילוסופיה של הרמב"ם הוא ספר לתלמידי חכמים בלבד, ובכל זאת נכתב בערבית. מדוע? משום שהשפה העברית עוד לא הייתה בעלת מנוחים פילוסופיים, ולכן הרמב"ם פשוט נאלץ להשתמש בשפה הערבית, שכבר הושפעה רבות מהפילוסופיה היוונית.
מי מקבל את משנה תורה?
חשוב מאוד לציין, שבתוך משנה תורה, הרמב"ם עשה שינוי של ממש עבור כל יהודי. מדוע? משום שהרמב"ם לא מציין בכלל את מקורותיו. הדבר הוביל בין השאר גם בהתנגדות למשנה תורה. קהילות של יהדות מרוקו, כמו גם של יהדות אשכנז לא תמיד נטו לקבל את פסיקותיו של הרמב"ם משום שלא הזכיר מקורות. לאורך השנים אגב, הרמב"ם הכיר בטעותו זו.
עם זאת, אין להכחיש כי הרמב"ם הצליח במלאכתו. כיום אמנם לא גוזרים את ההלכה ישירות ממשנה תורה – כי אם משולחן ערוך של יוסף קארו. אך בעצם העובדה שקארו (וגם הרא"ש שחיבר את ארבעת הטורים) הסתמך רבות על משנה תורה, מראה עד כמה מפעלו העצום של הרמב"ם זכה למעשה להצלחה עד לימינו.